MENU

Mil-or

Cart

Τα ρουμπίνια ως πολύτιμοι λίθοι

ρουμπίνια

Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για την κόκκινη ποικιλία του ορυκτού είδους Κορούνδιο, γνωστό και ως ρουμπίνι. Συγκεκριμένα, θα αναλύσουμε μερικά από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του, τη διαδικασία δημιουργίας του πολύτιμου αυτού λίθου, ιστορικά δεδομένα καθώς και φυσικές ιδιότητες.

 

Τα ρουμπίνια – οι δεύτεροι πιο ανθεκτικοί πολύτιμοι λίθοι

 

Τα ρουμπίνια είναι πολύ ανθεκτικοί λίθοι και από άποψη σκληρότητας έρχονται δεύτερα μετά τα διαμάντια. Ως σκληρότητα των πολύτιμων λίθων ονομάζουμε την ιδιότητα αντίστασης ενός υλικού στην επιφανειακή φθορά –όπως γδάρσιμο, αμυχές, γρατσουνιές. Ως πολύτιμοι λίθοι έχουν καλή ανθεκτικότητα στα σπασίματα και καλή χρωματική σταθερότητα, ειδικά όταν δεν είναι επεξεργασμένα. Οι φυσικές αυτές ιδιότητες των ρουμπινιών τα καθιστούν εξαιρετική επιλογή για χρυσά κοσμήματα που φοριούνται πολλές ώρες, ή για δεσίματα στα οποία η πέτρα είναι σχετικά εκτεθειμένη σε χτυπήματα, όπως στα δαχτυλίδια.

 

Το κόκκινο χαρακτηριστικό χρώμα του ρουμπινιού προέρχεται από ιχνοστοιχεία χρωμίου που εισέρχονται στον κρύσταλλο κατά την ανάπτυξή του στην φύση. Η φυσική δημιουργία του λίθου αυτού μέσα στην γη είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πάνω από 20 εκατομμύρια χρόνια. Απαιτεί πολύ συγκεκριμένες και σταθερές γεωλογικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, καθώς και συνεχή παροχή των απαραίτητων χημικών στοιχείων, όπως και απουσία πυριτίου, το οποίο είναι από τα πιο κοινά χημικά στοιχεία στον μανδύα της Γης.

 

Ιστορικά γεγονότα για τα ρουμπίνια

 

Τα ρουμπίνια είναι από τους πιο σημαντικούς λίθους ιστορικά, μια ιστορία καλυμμένη από μυστήριο, λάμψη και πάθος. Παλαιότερα τους είχε δοθεί ο τίτλος «ο βασιλιάς των πολύτιμων λίθων» και ήταν λίθος με εξαιρετική σημαντικότητα για όλες τις κουλτούρες. Υπήρχαν δε κάποιες περίοδοι κατά τις οποίες τα ρουμπίνια είχαν αποκτήσει μεγαλύτερη αξία ακόμη και από τα διαμάντια.

 

Καθώς είναι ένας λίθος που συντρόφευε τους ανθρώπους από τα βάθη του χρόνου χωρίς ποτέ να χάσει την δημοτικότητα του, συναντάμε ρουμπίνια σε κοσμήματα όλων των εποχών  και σε όλα τα στυλ. Συγκεκριμένα, τα συναντάμε σε παραδοσιακά Ινδικά κοσμήματα, σε εντυπωσιακές Art-Deco δημιουργίες ή δεμένα μαζί με διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους σε κοσμήματα του 1800-1900, σε σύγχρονα κοσμήματα μέχρι και σε high-end κομμάτια υψηλής κοσμηματοποιίας.

 

Ο Ρωμαίος λόγιος Plinio έγραψε στην Naturalis Historiae για τα ρουμπίνια, σχολιάζοντας την ανθεκτικότητα, την πυκνότητα αλλά και το υπέροχο κόκκινο χρώμα τους που περιγράφει ως «ευγενή φωτιά». Λέγεται επίσης πως ο Κινέζος Αυτοκράτορας Kublai Khan πρόσφερε μια ολόκληρη πόλη για να αποκτήσει ένα ρουμπίνι σημαντικού μεγέθους και υψηλής ποιότητας!

 

Ο εξερευνητής Marco Polo, από την άλλη, περιέγραψε τα Ασιατικά ορυχεία ρουμπινιών και τις μεθόδους εξόρυξης που ανακάλυψε στα ταξίδια του, ενώ ο Jean Baptiste Tavernier έγραψε για το εμπόριο πολύτιμων λίθων στην Ινδία και για το γεγονός τα ρουμπίνια ήταν οι λίθοι με την μεγαλύτερη αξία από όλους. Αναφέρει επίσης ότι μερικές συνεννοήσεις για ενδεχόμενες αγοραπωλησίες ρουμπινιών μπορούσαν να διαρκέσουν μήνες. Η Ευρωπαϊκή αριστοκρατία του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης αγαπούσε τα ρουμπίνια για την απόκτηση των οποίων ξοδευόταν υπέρογκα ποσά σε χρήματα ή χρυσό.

 

Ακόμη κι σήμερα, το ρουμπίνι είναι ο λίθος που μπορεί να καταφέρει την υψηλότερη τιμή στο καράτι από οποιονδήποτε άλλο χρωματιστό πολύτιμο λίθο. Αξίζει να σημειωθεί πως παραδοσιακές πηγές από όπου εξορύσσονται ρουμπίνια βρίσκονται στην Ταϊλάνδη και στο Μυανμάρ όπου ανακαλύφθηκαν το 2500πΧ, στο Αφγανιστάν και την Σρι Λάνκα μεταξύ άλλων, αλλά και στην Ανατολική Αφρική, στην Μοζαμβίκη και στην Μαδαγασκάρη.

 

Εύα Κουντουράκη GG, AJP, JBM

Εκπαιδεύτρια Γεμολογίας, Σύμβουλος Κοσμημάτων