Μενού

Mil-or

Καλάθι

Είναι τα Μαργαριτάρια μου φυσικά;

Είναι τα μαργαριτάρια μου φυσικά;

Θα ήταν ασφαλές να πούμε ότι όλα τα μαργαριτάρια στις σημερινές αγορές είναι καλλιεργημένα. Φυσικά μαργαριτάρια υπάρχουν σε πολύ περιορισμένες περιοχές του πλανήτη και αυτά που έχουν βρεθεί είτε είναι αληθινοί θησαυροί εκτεθειμένοι σε μουσεία, είτε είναι σε ιδιωτικές-συχνά βασιλικές- συλλογές. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. 

Όντως, σε πολλές χώρες η αλίευση μαργαριτοφόρων στρειδιών απαγορεύεται καθώς η υπεραλίευση και η ρύπανση του περιβάλλοντος είχαν ως αποτέλεσμα την σχεδόν εξαφάνιση κάποιων ειδών.

Φυσικά μαργαριτάρια: Πως σχηματίζονται

Αυτό που κάνουν οι άνθρωποι ώστε να καλλιεργήσουν μαργαριτάρια στις φάρμες τους ανά τον κόσμο είναι να μιμούνται τον φυσικό τρόπο ανάπτυξης μαργαριταριών. Στην φύση, η ανάπτυξη ενός μαργαριταριού ξεκινά όταν κάποιο ξένο αντικείμενο εισέρχεσαι στο σώμα του οστράκου και του δημιουργεί έντονη ενόχληση και ερεθισμό. Το όστρακο, για να καταπραΰνει τον πόνο, περιβάλλει τον ‘εισβολέα’ με μαλακό ιστό και αρχίζει να τον καλύπτει με μια ουσία που ονομάζεται μάργαρο. Στρώμα μετά από στρώμα αυτό το ‘κάλυμμα’ μεγαλώνει και γίνεται αυτό που εμείς θα βλέπαμε σαν Μαργαριτάρι. Αυτό είναι που αποκαλούμε φυσικό Μαργαριτάρι.

Η σύνδεση του οστράκου με το μάργαρο

Στις φάρμες μαργαριταριών, αυτή η ‘ενόχληση’ ξεκινά με ανθρώπινη επέμβαση. Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να προκληθεί η έκκριση μάργαρου και να δημιουργηθούν καλλιεργημένα Μαργαριτάρια. Ο τύπος του οστράκου που χρησιμοποιείται εξαρτάται από το είδος του Μαργαριταριού που θέλουμε να καλλιεργήσουμε, αφού διαφορετικά είδη οστράκων παράγουν διαφορετικούς τύπους Μαργαριταριών.

Τα μαργαριτάρια στη σημερινή εποχή

Σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία καλλιεργημένων Μαργαριταριών στην αγορά, Αλμυρού νερού όπως: Akoya, South Seas (Νοτίων Θαλασσών), Tahitian (Ταϊτής), καθώς και Γλυκού νερού (Freshwater). Αυτά είναι τα πιο διάσημα είδη τα οποία υπάρχουν σε διάφορους χρωματισμούς και καλλιεργούνται σε φάρμες ανά τον κόσμο. Παρόλο που είναι καλλιεργημένα, αυτά τα Μαργαριτάρια είναι πολύτιμα αφού η καλλιέργειά τους απαιτεί τεράστια έξοδα, πολλά χρόνια παρακολούθησης της υγείας των οστράκων καθώς και το ρίσκο αλλά και τα σχετικά μικρά ποσοστά επιτυχίας της ανάπτυξης ενός προϊόντος μέσα στο σώμα ενός ζωντανού οργανισμού.

Η σπανιότητα, οπότε και η αξία των καλλιεργημένων Μαργαριταριών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που οι Γεμολόγοι χρησιμοποιούμε για να τα εκτιμήσουμε. Εμπειρία και ειδίκευση είναι απαραίτητα αγαθά για αυτές τις εκτιμήσεις καθώς η χρήση αυτών των παραγόντων εξαρτάται πάντα και από τον τύπο του οστράκου και του μαργαριταριού.

Τα Μαργαριτάρια υπήρξαν πάντα αγαπημένο κόσμημα των ανθρώπων, ένα κόσμημα που μπορεί να φορεθεί σε όλες τις περιστάσεις. Ένας από τους πιο δημοφιλείς συνδυασμούς είναι τα χρυσά κοσμήματα με λεπτομέρειες μαργαριταριού. Οι σύγχρονες μέθοδοι καλλιέργειας απλά μας προσφέρουν περισσότερες όμορφες επιλογές!

Εύα Κουντουράκη GG, AJP, JBM | Εκπαιδεύτρια Γεμολογίας GIA, Σύμβουλος Κοσμημάτων

info@atwa.gr