MENU

Mil-or

Cart

Ποια είναι τα είδη κοπής διαμαντιού;

είδη κοπής διαμαντιού

Τα διαμάντια είναι πολύτιμοι λίθοι οι οποίοι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη δημιουργία πολύτιμων κοσμημάτων για σημαντικές περιστάσεις. Υπάρχουν διάφορα είδη κοπής διαμαντιού για διαφορετικά κοσμήματα, το καθένα με τη δική του ιστορία και τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά.  

Είδη κοπής διαμαντιού

 

Τα διαμάντια fancy κοπής περιλαμβάνουν όλα τα σχήματα εκτός του στρογγυλού, το οποίο θεωρείται μια ξεχωριστή κατηγορία και η εκτίμησή του γίνεται με λίγο διαφορετικό σύστημα.

Ο όρος κοπή (cut) του διαμαντιού, περιλαμβάνει το σχήμα του λίθου, το στυλ κοπής, τις αναλογίες, την συμμετρία και το γυάλισμα αυτού. Το σχήμα του διαμαντιού (shape) είναι ουσιαστικά το περίγραμμα του λίθου όπως φαίνεται από την επάνω όψη. Το στυλ κοπής από την άλλη(cutting style), περιγράφει το σχήμα κι τη διάταξη των εδρών στην επιφάνεια του λίθου. 

Υπάρχουν δύο βασικά είδη κοπής διαμαντιού, η μπριγιάν (brilliant cutting style) και η κλιμακωτή (step cutting style). Η κοπή μπριγιάν είναι ένα είδος κοπής με τριγωνικές και/ή ρομβοειδείς έδρες τοποθετημένες ακτινωτά γύρω από ένα κεντρικό σημείο. Στο κλιμακωτό στυλ κοπής, οι έδρες είναι τετράγωνες και/ή παραλληλόγραμμες, τοποθετημένες σε παράλληλες σειρές. Σε μερικούς λίθους μπορεί να συνδυάζονται και τα δύο είδη κοπής με αποτέλεσμα να δημιουργείται το λεγόμενο mixed cutting style.

Οι αναλογίες του διαμαντιού περιλαμβάνουν όλες τις επί μέρους μετρήσεις της ανατομίας ενός κομμένου πολύτιμου λίθου. Επίσης, η συμμετρία περιγράφει τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων εδρών και μερών του κομμένου διαμαντιού. Τέλος, το γυάλισμα, εξετάζει την ποιότητα της επιφάνειας του διαμαντιού και το πώς αυτό ανακλά το προσπίπτον φως.

είδη κοπής διαμαντιού

Διαμάντια fancy κοπής

 

Τα διαμάντια fancy κοπής μπορεί να είναι είτε μπριγιάν, είτε κλιμακωτά, είτε συνδυασμός των δύο. Τα πιο συχνά είδη κοπής διαμαντιού που συναντάμε σε αυτήν την περίπτωση είναι τα παρακάτω:

Princess cut 

 

Είναι το τετράγωνο ή ορθογώνιο σχήμα με μπριγιάν στυλ κοπής. Αναπτύχθηκε στα τέλη του 1970. Συνδυάζει την λαμπρότητα του στρογγυλού μπριγιάν με αιχμηρό περίγραμμα και ορθές γωνίες. Έχει πιο βαθιές αναλογίες από το στρογγυλό (περισσότερο ύψος στο προφίλ) και ο αριθμός των εδρών μπορεί να διαφέρει από λίθο σε λίθο.

Pear / Drop

 

Περίγραμμα σε σχήμα σταγόνας με μια στρογγυλεμένη άκρη που στενεύει σταδιακά και καταλήγει σε γωνία στην άλλη πλευρά. Το συγκεκριμένο είδος είναι συνήθως μπριγιάν στυλ κοπής. Είναι σχεδόν όσο λαμπερό είναι και το στρογγυλό μπριγιάν, αλλά προσφέρει μια πολύ κομψή εμφάνιση στα διαμάντια μεγαλύτερου μεγέθους από τα 3-4 καράτια, επειδή δεν χρειάζεται το βάθος του κώνου που θα ήταν απαραίτητο σε ένα στρογγυλό σχήμα. 

Το συγκεκριμένο σχήμα αναπτύχθηκε το 1400 στο Βέλγιο.

Marquise / Navette 

 

Στενόμακρο σχήμα με στρογγυλεμένες μεριές που καταλήγουν σε γωνίες, το στυλ κοπής στην προκειμένη περίπτωση είναι μπριγιάν. Αναπτύχθηκε στα τέλη του 1700 και λέγεται ότι ο Βασιλιάς Louis XV της Γαλλίας παρήγγειλε ένα κόσμημα που να μοιάζει με τα χείλη της αγαπημένης του, της Jean Antoinette Poisson, Marchioness Madame de Pompadour, εξ ου και η ονομασία της κοπής (marquise). Η ίδια κοπή αναφέρεται και ως Navette από την γαλλική λέξη για το πλοιάριο, επειδή το περίγραμμα αυτών των διαμαντιών μοιάζει με το σχήμα καραβιού. Η ιδιαιτερότητα αυτής της κοπής είναι πως κολακεύει ιδιαίτερα τα λεπτά και μακριά δάχτυλα του χεριού.

Triangular

 

Τριγωνικό περίγραμμα, είτε ισοσκελές είτε ισόπλευρο και οι πλευρές του μπορεί να είναι είτε ίσιες είτε ελαφρώς στρογγυλεμένες. Αναπτύχθηκε τον 18ο αιώνα στο Άμστερνταμ. Συνήθως είναι μπριγιάν στυλ κοπής και έχει πιο ρηχές αναλογίες σε σχέση με άλλα σχήματα.

Heart

 

Το σχήμα της καρδιάς είναι κατεξοχήν σύμβολο της ρομαντικής αγάπης, δείχνει ιδιαίτερα όμορφο σε μεγέθη τουλάχιστον κοντά στο 1 καράτι ή μεγαλύτερα, έτσι ώστε να διακρίνεται το περίγραμμά του. Η ιστορία του ξεκινά τον 16ο αιώνα και λέγεται ότι η Mary, Queen of Scots δώρισε ένα στην Βασίλισσα Elizabeth ως δείγμα φιλίας. Είναι μπριγιάν στυλ κοπής και ο αριθμός των εδρών μπορεί να διαφέρει.

Cushion

 

Η κοπή έχει τις ρίζες της στα αρχικά στάδια της ιστορίας της κοπής των διαμαντιών, θυμίζοντας πολύ το ιστορικό Old Mine Cut που αναπτύχθηκε το 1700 για τα διαμάντια που εξορυσσόταν από τα ορυχεία της Βραζιλίας. Έχει στρογγυλεμένο τετράγωνο ή ορθογώνιο σχήμα, χωρίς γωνίες, που θυμίζει μαξιλαράκι (εξ ου και η ονομασία της κοπής) και συνήθως περισσότερες από 62 έδρες που προσθέτουν στην λάμψη του.

Emerald

 

Το είδος κοπής διαμαντιού σε αυτή την περίπτωση  αναπτύχτηκε αρχικά (όπως καταλαβαίνουμε και από την ονομασία) για τα σμαράγδια. Και αυτό καθώς η τοποθέτηση εδρών αντί για αιχμηρές γωνίες μείωνε την πίεση που δέχεται ο λίθος κατά την διάρκεια της κοπής, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η θραύση. Έχει συνήθως ορθογώνιο σχήμα και είναι κλιμακωτό στυλ κοπής. Στα διαμάντια εδραιώθηκε κατά την διάρκεια της περιόδου Art Deco, χαρακτηριστικό της οποίας ήταν οι γεωμετρικές φόρμες και οι ίσιες και καθαρές γραμμές. Έκτοτε αποτελεί αγαπημένη επιλογή όσων προτιμούν την λευκή λάμψη και την κομψή minimal εμφάνιση στα διαμάντια τους.

Baguette

 

Η κοπή αυτή συνήθως επιλέγεται για μικρότερα διαμάντια και συναντάται συνήθως σε ορθογώνιο ή τραπέζιο σχήμα και κλιμακωτό στυλ. Συχνά χρησιμοποιείται σαν accent stone δίπλα ή γύρω από έναν κεντρικό λίθο. Στις αρχές του 1900 χρησιμοποιούσαν τα διαμάντια με κοπή Baguette για την δημιουργία κοσμημάτων με μονογράμματα, στυλ που έχει την αρχή του στα μέσα του 1700.

Radiant

 

Το 1977 ο Henry Grossbard παρουσίασε μια κοπή διαμαντιού που συνδυάζει το μπριγιάν με το κλιμακωτό στυλ σε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο σχήμα με κομμένες γωνίες. Η κοπή αυτή προσφέρει μια εναλλακτική και πιο λαμπερή επιλογή για εκείνους που προτιμούν το σχήμα του emerald cut συνδυασμένο με την λαμπρότητα του μπριγιάν στυλ.

Εάν χρειάζεστε συμβουλευτική σχετικά με την κοπή του διαμαντιού σας ή ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή βάσει των δικών σας προτιμήσεων, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Εύα Κουντουράκη GG, AJP, JBM

Γεμολόγος-Αδαμαντολόγος, Σύμβουλος Κοσμημάτων