MENU

Mil-or

Cart

Χρειάζονται βέρες σε πολιτικό γάμο;

Οι βέρες σίγουρα είναι απαραίτητες για την τέλεση του μυστηρίου του θρησκευτικού γάμου. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητες για την τέλεση ενός πολιτικού γάμου καθώς δεν υπάρχει κάποιο σημείο αυτής της τελετής που να σχετίζεται άμεσα με τις βέρες. 

Η αλήθεια είναι βέβαια πως οι βέρες είναι συνδεδεμένες με την αγάπη και την ένωση του ζευγαριού. Από την ημέρα του γάμου και για την υπόλοιπη ζωή τους, το ζευγάρι φορά τις βέρες τους στο δεξί χέρι και έτσι έχουν πάντα επάνω τους το σύμβολο αυτής της σημαντικής στιγμής που τους ένωσε και επισήμως. Οπότε, πολλά ζευγάρια που επιλέγουν τον πολιτικό γάμο, συνηθίζουν να φορούν βέρες και να ενσωματώνουν την ανταλλαγή βερών και στην τελετή. Η ανταλλαγή των βερών δίνει σίγουρα έναν πιο ρομαντικό, ουσιώδη και συναισθηματικό τόνο στην τελετή του πολιτικού γάμου, η οποία διαφορετικά έχει περισσότερο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα.

 

Τι χαράσσεται μέσα στις βέρες; 

 

Η παράδοση λέει πως μέσα στις βέρες πρέπει να χαράσσουμε το όνομα του/της συζύγου και την ημερομηνία του γάμου. Αυτό βέβαια δεν είναι κανόνας, οπότε πολλά ζευγάρια επιλέγουν να χαράξουν σύμβολα, λέξεις, αρχικά γράμματα, ημερομηνίες ή ακόμα και μικρές φράσεις που έχουν νόημα και ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εκείνους. 

 

Πού να φορέσω την βέρα και πού το δαχτυλίδι του αρραβώνα; 

 

Ιστορικά στοιχεία μας αποδεικνύουν πως αρχαίοι πολιτισμοί επέλεγαν διαφορετικά χέρια και δάχτυλα για να φορούν το δαχτυλίδι που συμβόλιζε την ένωσή τους με το ταίρι τους. Πάντα βέβαια η επιλογή ήταν ένα δαχτυλίδι που έμοιαζε με τις σημερινές βέρες, καθώς αυτός ο κύκλος χωρίς αρχή και τέλος συμβολίζει την αιώνια ένωση και το ατέρμονο της αγάπης μεταξύ δυο ανθρώπων.

Στην σημερινή εποχή η βέρα φοριέται στον παράμεσο του αριστερού ή του δεξιού χεριού. Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα η βέρες τοποθετούνται στον παράμεσο του αριστερού χεριού κατά την τέλεση του αρραβώνα και την περίοδο της μνηστείας. Αυτό προέρχεται από την αρχαία Ρώμη γιατί γνώριζαν πως από το δάχτυλο αυτό περνά μια φλέβα, η γνωστή “vena amoris”, που οδηγεί απευθείας στην καρδιά. 

Στην Ελλάδα, και σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση, κατά την τέλεση του γάμου, η βέρες αλλάζουν χέρι και φοριούνται πια στον παράμεσο του δεξιού χεριού. Μαζί με την βέρα φοριέται στο ίδιο δάχτυλο και το δαχτυλίδι του αρραβώνα (δηλαδή το μονόπετρο, η ροζέτα, ή οποιαδήποτε άλλη επιλογή έχει κάνει το κάθε ζευγάρι). Αυτή η κίνηση είναι βαθιά συναισθηματική καθώς συμβολίζει ότι με την ιερή ένωση του γάμου το ένα μέλος του ζευγαριού γίνεται το απόλυτο στήριγμα – το «δεξί χέρι» – του άλλου, για όλη την ζωή τους. 

 

Εύα Κουντουράκη GG, AJP, JBM

Εκπαιδεύτρια Γεμολογίας, Σύμβουλος Κοσμημάτων