Η επέτειος του γάμου κάθε ζευγαριού είναι μια όμορφη ευκαιρία για να ξαναγιορτάσουν την αγάπη και την δέσμευσή τους. Γνωρίζατε όμως πως πρόκειται για μια παράδοση που τηρείται σε πολλές χώρες του κόσμου, χάνεται στα βάθη του χρόνου και κάθε επέτειος έχει διαφορετικό συμβολισμό και ονομασία όπως και διαφορετικά προτεινόμενα δώρα για τον/την σύντροφό σας;
Τα κοσμήματα είτε από χρυσό, είτε λευκόχρυσο ή και ασήμι, με πολύτιμους λίθους ή χωρίς, είναι μια εξαιρετική επιλογή δώρου για κάθε περίσταση. Είναι όμως συχνά προτιμότερο για τους ανθρώπους να ακολουθούν παραδόσεις και να χρησιμοποιούν συμβολισμούς για να εκφράσουν τα συναισθήματα τους μέσα από πολύτιμα δώρα.
Τι κοσμήματα είθισται να ανταλλάσουν τα ζευγάρια στις επετείους τους;
Η πρώτη επέτειος του γάμου ονομάζεται χάρτινη και η παράδοση λέει ότι τα ζευγάρια ανταλλάσσουν ωρολόγια σαν δώρο. Το χαρτί χρησιμοποιείται σαν σύμβολο λόγω των λεπτών ινών που περιπλέκονται για να φτιάξουν ένα σταθερό υλικό, που θυμίζει την ένωση του νέου ζευγαριού και την ενδυνάμωση των ατόμων μέσα από την ένωση αυτή. Η πέμπτη επέτειος ονομάζεται ξύλινη και συνηθίζεται τα ζευγάρια να ανταλλάσουν ασημένια κοσμήματα. Η ονομασία ξύλινη προέρχεται από το γεγονός πως το δέντρο είναι ένα δυνατό σύμβολο του οικογενειακού δεσμού. Η επέτειος των δέκα χρόνων γάμου ονομάζεται επέτειος του κασσίτερου ή σε κάποια μέρη ονομάζεται ροζ επέτειος και καθώς είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην κοινή ζωή του ζευγαριού, το προτεινόμενο δώρο είναι διαμαντένια κοσμήματα, ή κάποιο κόσμημα από ροζ χρυσό ή με ροζ πολύτιμους λίθους όπως τα ροζ ζαφείρια, το ροζ τοπάζι, ο μοργκανίτης ή ο ροζ χαλαζίας μεταξύ άλλων. Η ονομασία προέρχεται από τις φυσικές ιδιότητες του κασσίτερου, το οποίο είναι ένα σχετικά μαλακό μέταλλο που παλαιότερα χρησιμοποιούταν για την συγκόλληση άλλων μετάλλων, οπότε και συμβολίζει την ισχυροποίηση του δεσμού αγάπης του ζευγαριού που δυναμώνει με το πέρασμα των χρόνων. Η δωδέκατη ονομάζεται επέτειος του μεταξιού και σύμβολο αυτής της επετείου είναι τα μαργαριτάρια ή άλλοι λευκοί πολύτιμοι λίθοι, ένας συμβολισμός που προέρχεται από τα πανιά των πλοίων που μας επιτρέπουν να πλέουμε ενωμένοι στα «κύματα» της ζωής μας. Η δέκατη τέταρτη ονομάζεται επέτειος του ελεφαντοστού και ενώ σε παλαιότερες εποχές το ελεφαντόδοντο ήταν το προτεινόμενο υλικό για τα δώρα, μετά το 1950 περίπου αντικαταστάθηκε από τον χρυσό και έτσι συνηθίζεται τα ζευγάρια να ανταλλάσσουν χρυσά κοσμήματα, ενδεχομένως με ζωικά σύμβολα. Ο λόγος της επιλογής του ελεφαντόδοντου προέρχεται από την Ινδική μυθολογία όπου ο ελέφαντας συμβολίζει την τύχη αλλά και την ευλογία που πηγάζει από τα κοινά κατορθώματα.
Το εικοστό πέμπτο έτος του γάμου μας φέρνει στην αργυρή επέτειο, στην οποία φυσικά είναι ταιριαστό να δωρίσουμε κοσμήματα σε ασημί χρώμα, είτε κατασκευασμένα από ασήμι, είτε από λευκόχρυσο με άχρωμους ή γκρίζους πολύτιμους λίθους όπως τα διαμάντια, οι άχρωμοι χαλαζίες και τα γκρι μαργαριτάρια μεταξύ άλλων, ή ακόμα και χωρίς καθόλου πέτρες. Το ασήμι, και κατ’ επέκταση το ασημένιο χρώμα συμβολίζει την ευαισθησία, την συμπονετικότητα, την ενσυναίσθηση και την αγνή αγάπη μεταξύ του ζευγαριού. Η τριακοστή επέτειος ονομάζεται μαργαριταρένια επέτειος στην οποία τα δώρα που προτείνονται είναι κοσμήματα με συνδυασμό μαργαριταριών και διαμαντιών. Ο λόγος για τον οποίο το μαργαριτάρι συμβολίζει τα τριάντα χρόνια κοινού έγγαμου βίου έγκειται στον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται το μαργαριτάρι μέσα στο σώμα του στρειδιού, όπου ξεκινά από ένα ξένο σώμα που δημιουργεί όχληση και το στρείδι ανταποκρίνεται υπομονετικά επουλώνοντας την πληγή και καλύπτοντάς την με στρώματα μάργαρου, μια διαδικασία που καταλήγει σε ένα όμορφο μαργαριτάρι. Η διαδικασία αυτή συμβολίζει την σχέση των δυο μελών του ζευγαριού που ξεπερνά όλα τα εμπόδια και με το πέρασμα των χρόνων δυναμώνει και ομορφαίνει.
Η κοραλλένια επέτειος είναι εκείνη των τριανταπέντε χρόνων γάμου, στην οποία τα δώρα είναι συνήθως κοσμήματα με κοράλλι και χρυσό, με ή χωρίς διαμάντια. Η τεσσαρακοστή είναι η επέτειος του ρουμπινιού, ενώ η τεσσαρακοστή πέμπτη ονομάζεται ζαφειρένια επέτειος, στις οποίες τα αντίστοιχα δώρα είναι χρυσά κοσμήματα με ρουμπίνια και ζαφείρια. Τα ρουμπίνια και τα ζαφείρια ανήκουν στο ίδιο είδος ορυκτών οπότε μοιράζονται τις ίδιες φυσικές ιδιότητες. Ο συμβολισμός εδώ προέρχεται από την πολύ υψηλή ανθεκτικότητα αυτών των πολύτιμων λίθων που θυμίζει την αντοχή της σχέσης στο πέρασμα των 40 ετών κοινού βίου.
Χρυσή Επέτειος Γάμου
Ο χρυσός είναι το σημαντικότερο πολύτιμο μέταλλο και έχει εξαιρετικές ιδιότητες ανθεκτικότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε για να σηματοδοτεί τα πενήντα χρόνια γάμου με την χρυσή επέτειο και φυσικά με κοσμήματα από κίτρινο χρυσό, συχνά χωρίς πέτρες. Η πεντηκοστή πέμπτη επέτειος είναι η λεγόμενη σμαραγδένια επέτειος επειδή τα σμαράγδια συμβολίζουν την αληθινή αγάπη και την αφοσίωση κυρίως λόγω μιας παλιάς δοξασίας ότι τα σμαράγδια αλλάζουν χρώμα αν κάποιος είναι άπιστος, με προτεινόμενα δώρα τα κοσμήματα με σμαράγδια και διαμάντια. Η εξηκοστή είναι η διαμαντένια επέτειος του ζευγαριού κατά την οποία ανταλλάσσουν κοσμήματα από λευκόχρυσο ή κίτρινο χρυσό με διαμάντια. Είναι μια επέτειος που τα ζευγάρια γιορτάζουν την μακρόχρονη σχέση τους και τον βαθύ δεσμό τους με τον βασιλιά των πολύτιμων λίθων, ανανεώνοντας το δαχτυλίδι του αρραβώνα που είχαν αγοράσει πριν από εξήντα χρόνια, είτε αντικαθιστώντας το είτε πλαισιώνοντας το με ένα μεγαλύτερο διαμάντι, ή με την δημιουργία ενός custom-made κοσμήματος που περιλαμβάνει το αρχικό διαμάντι και περισσότερα καινούρια.
Το κόσμημα είναι το κατ εξοχήν διαχρονικό συμβολικό αντικείμενο που δωρίζουμε στον εαυτό μας ή στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Τα πολύτιμα μέταλλα και οι πολύτιμοι λίθοι μιλούσαν πάντα στην ψυχή των ανθρώπων και από την αρχή της ύπαρξής μας ήταν πρωταγωνιστές σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ιστορίας των λαών του κόσμου αλλά και την προσωπική ιστορία της ζωής των ατόμων. Με το χρώμα, την ανθεκτικότητα και τις φυσικές τους ιδιότητες οι πολύτιμες πρώτες ύλες ενέπνεαν πάντα τους ανθρώπους να τις χρησιμοποιούν για οτιδήποτε σημαντικό και άξιο μόχθου, είτε αυτό είναι συναίσθημα, είτε κατόρθωμα, ιδέα, έννοια, γεγονός ή έμβιο ον.
Εύα Κουντουράκη GIA G.G. A.J.P J.B.M
Γεμολόγος- Αδαμαντολόγος
Σύμβουλος πολύτιμων λίθων και κοσμημάτων