MENU

Mil-or

Cart

Τι είναι το chevalier (σεβαλιέ) δαχτυλίδι;

Το δαχτυλίδι chevalier, είναι ένα κόσμημα με ρίζες στην ιστορία.  Πρόκειται για ένα όμορφο αξεσουάρ, αλλά όχι μόνο: το δαχτυλίδι chevalier είναι ένα σύμβολο πλούσιο σε νόημα, του οποίου οι ρίζες ανάγονται στους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας, όπου χρησιμοποιήθηκε  ως σύμβολο ευγενούς διάκρισης. Τα αρχαιότερα δαχτυλίδια που μοιάζουν με τα σύγχρονα chevalier μπορούν να χρονολογηθούν γύρω στο 3.000 π.Χ. Συχνά τα κοσμήματα αυτά έφεραν σφραγιδόλιθους –πολύτιμους λίθους που είχαν χαραχτεί με οικόσημα, σύμβολα ή γράμματα- ή είχαν μια επίπεδη επιφάνεια στην οποία βρισκόταν το εγχάρακτο μοτίβο. Το δαχτυλίδι chevalier χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα από βασιλικές οικογένειες ως εργαλείο επικύρωσης σημαντικών εγγράφων και μονογραφής σε επιστολές. Ήταν αρκετό να το πιέσουν απευθείας πάνω σε κερί σφράγισης για να αποτυπωθεί η οικογενειακή σφραγίδα ή το σύμβολο. Όσοι το φορούσαν έδειχναν στον κόσμο ότι ανήκαν στη βασιλική τάξη. Οι ιππότες το φορούσαν από την ημέρα που τους απονεμόταν  το αξίωμα τους μέχρι το θάνατό τους, και ο θρύλος λέει ότι όταν άφηναν την τελευταία τους πνοή, το δαχτυλίδι καταστρεφόταν.

Η σημαντικότητα και η περαιτέρω διάδοση του δαχτυλιδιού chevalier αυξήθηκε αργότερα στην Αρχαία Αίγυπτο, όπου αυτά τα κοσμήματα τα φορούσαν όχι μόνο μέλη της αριστοκρατίας, αλλά και οι ίδιοι οι Φαραώ, για να τονίσουν το κύρος τους. Το δαχτυλίδι chevalier διασχίζει έτσι αρκετές εποχές, φτάνοντας στον Μεσαίωνα, κατά την διάρκεια του οποίου γίνεται σύμβολο της εξουσίας και της δύναμης μιας ολόκληρης οικογένειας και ως τέτοιο μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, από πατέρα σε γιο. Τα μεσαιωνικά δαχτυλίδια chevalier αναγνωρίζονται ως σημαντικά όργανα για την παροχή νομικής εγκυρότητας συμβάσεων και κάθε φύσης συμβολαίου. 

 

Το δαχτυλίδι chevalier σήμερα 

 

Στη σύγχρονη εποχή, η έννοια αυτού του δαχτυλιδιού έχει σίγουρα αλλάξει. Σήμερα δεν χρησιμοποιείται πλέον για να τονίσει ότι ο ιδιοκτήτης του ανήκει σε μια σημαντική γενεαλογία. Ένα κόσμημα που κάποτε φορούσαν μόνο ευγενείς και πρίγκιπες, έγινε πολύ πιο προσιτό με την πάροδο των  χρόνων.  Όσοι φορούν αυτό το δαχτυλίδι το κάνουν για να καθορίσουν το στυλ τους και όχι πλέον για να δείξουν τη δύναμή τους στον κόσμο.

Διατηρεί το κύρος και τη γοητεία του σαν κόσμημα, και ενώ παλαιότερα ήταν ένα αποκλειστικά ανδρικό κόσμημα, σήμερα έχει γίνει χωρίς φύλο, με τους κοσμηματοποιούς να προτείνουν ολοένα και περισσότερα μοντέλα με διαφορετικά σχέδια. Το δαχτυλίδι chevalier δεν έφυγε ποτέ από την μόδα, αντιθέτως, πάντα προσθέτει μια πινελιά κομψότητας και στυλ σε ένα εκλεπτυσμένο και ξεχωριστό ντύσιμο. Σήμερα, το δαχτυλίδι Chevalier θεωρείται ένα από τα πιο μοντέρνα αξεσουάρ για άνδρες και γυναίκες, και παρόλο που δεν είναι πλέον το σύμβολο που ήταν κάποτε, δεν μπορούμε παρά να μαγευτούμε από τη γοητεία του.

 

 

Δαχτυλίδι Chevalier: χρυσός και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται 

 

Το τυπικό δαχτυλίδι chevalier είναι κατασκευασμένο από κίτρινο, λευκό ή ροζ χρυσό. Ορισμένα παραδείγματα έχουν επίπεδη κεφαλή, έτοιμη για χάραξη, ενώ άλλα είναι πιο ευμεγέθη και πομπέ, αλλά και διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους κάθε είδους, που μερικές φορές καλύπτουν ολόκληρο το επάνω μέρος. 

 

Πού πρέπει να φορεθεί το δαχτυλίδι chevalier; 

 

Πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν φορέσει ποτέ δαχτυλίδι chevalier μπορεί εύλογα να αναρωτιούνται σε ποιο δάχτυλο του χεριού πρέπει να φορεθεί. Κάποτε, αυτό το δαχτυλίδι το φορούσαν οι ευγενείς – μόνο άνδρες – στο μικρό δάχτυλο του κυρίαρχου χεριού τους.  Η αλήθεια είναι ότι το chevalier έχει σχεδιαστεί για να φοριέται έτσι. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για ένα σημαντικό και συχνά ογκώδες δαχτυλίδι, οπότε το να φοριέται στο μικρό δάχτυλο προσφέρει περισσότερη άνεση. Με την έλευση της σύγχρονης εποχής, η χρήση αυτού του δαχτυλιδιού έχει αλλάξει. Σήμερα, οι γυναίκες το φορούν στο μικρό τους δάχτυλο και οι άνδρες είτε στο μικρό είτε στον παράμεσο. Δεδομένου ότι αυτό το δαχτυλίδι είναι τόσο προσωπικό, ωστόσο, η παράβαση αυτής της συνήθειας δεν είναι καθόλου σπάνια, με κάποιους ανθρώπους να επιλέγουν να φορούν το chevalier δαχτυλίδι τους στον δείκτη τους. 

 

Δαχτυλίδια Chevalier και διασημότητες 

 

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, χιλιάδες ιππότες, ευγενείς και αριστοκράτες έχουν φορέσει ένα δαχτυλίδι chevalier. Ο θρύλος αναφέρει πως  ο Winston Churchill συνήθιζε να το χτυπάει δυνατά στον βραχίονα της πολυθρόνας του σε στιγμές νευρικότητας, και η αυλάκωση που δημιούργησε με τα συνεχή χτυπήματα είναι ακόμα εμφανής στην καρέκλα του. Παραμένοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο βασιλιάς Κάρολος φορούσε για δεκαετίες ένα δαχτυλίδι chevalier 180 ετών που ανήκε αρχικά στον Edward VIII, και φέρει τη σφραγίδα του Πρίγκιπα της Ουαλίας. Και άλλες μεγάλες μορφές του πρόσφατου παρελθόντος που συνήθιζαν να φορούν αυτό το κόσμημα ήταν ο Steve McQueen, ο Frank Sinatra και ο Franklin Delano Roosevelt. Είτε το φορούν ιππότες είτε ποδοσφαιριστές, ηθοποιοί ή influencer, το δαχτυλίδι Chevalier παραμένει ένα από τα κοσμήματα με τη σημαντικότερη συμβολική αξία στην ιστορία της χρυσοχοΐας.