MENU

Mil-or

Cart

Τι είναι η ροζέτα; Η Εύα Κουντουράκη εξηγεί

Μια ροζέτα είναι ένα στυλιζαρισμένο σχέδιο λουλουδιού. Πρόκειται για τον ελληνικό ρόδακα, ένα διακοσμητικό μοτίβο που χρησιμοποιείται εκτενώς από την αρχαιότητα και σε διάφορους πολιτισμούς. Από την Μεσοποταμία, στην Αίγυπτο, την αρχαία Ελλάδα και την Ρώμη, μέχρι την Ινδία και την κεντρική Ασία, το συναντούμε στην αρχιτεκτονική, στα κοσμήματα, σαν διάκοσμο στα ρούχα και στα μουσικά όργανα. Είναι ένα ισχυρό σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε για σημαντικές θρησκευτικές γιορτές της αρχαιότητας, αλλά και ως προστατευτικό φυλαχτό.

 

 

Η ροζέτα προέρχεται από το φυσικό σχήμα του λουλουδιού που σχηματίζεται από πέταλα που ακτινοβολούν έξω και γύρω από το κεντρικό στέλεχος ενός φυτού.  Στην ιστορία των κοσμημάτων, οι γνωστοί μυκηναϊκοί ρόδακες συναντώνται συνήθως με 6 ή 8 ή 12 φύλλα γύρω από ένα κεντρικό στοιχείο. Στα κοσμήματα από τον 15ο αιώνα και έπειτα, οι ροζέτες είναι σχηματισμένες από ένα κεντρικό χρωματιστό πολύτιμο λίθο που περιβάλλεται από μικρότερου μεγέθους διαμάντια. Το σχήμα της ροζέτας εξαρτάται από το σχήμα του κεντρικού λίθου, και συχνά είναι στρογγυλό ή οβάλ αλλά μπορεί να είναι και τετραγωνισμένο ή σαν σταγόνα.

 

 

 

Τα δαχτυλίδια ροζέτες χρησιμοποιούνται συχνά και στην θέση του μονόπετρου σε αρραβώνες ή γάμους, και μπορούν να είναι κατασκευασμένες μόνο με διαμάντια, ή με οποιονδήποτε συνδυασμό πολύτιμων λίθων. 

 

 

Το μοτίβο της ροζέτας χρησιμοποιείται όχι μόνο σε δαχτυλίδια, αλλά και σε σκουλαρίκια, μενταγιόν, ως επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε περιδέραια, βραχιόλια ή και σε καρφίτσες. 

Η ροζέτα, ένα διαχρονικό και εξαιρετικά ευέλικτο σχέδιο κοσμήματος, ταιριάζει σε όλες τις ηλικίες και ενδείκνυται για όλες τις περιστάσεις, από βασιλικούς γάμους μέχρι casual καθημερινές εμφανίσεις!