MENU

Mil-or

Cart

Η πιο λαμπερή πέτρα του κόσμου!

Ο Μοϊσανίτης ανακαλύφθηκε το 1893 από τον βραβευμένο με Νόμπελ Γάλλο χημικό, Δρ Ανρί Μοϊσάν (Henri Moissan). Η έρευνα του εκείνη την εποχή ήταν επικεντρωμένη σε συγκεκριμένες κρυσταλλικές χημικές ενώσεις, ιδανικές για αποτελεσματική ηλεκτρική αγωγιμότητα. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης, ο Δρ Moissan ανακάλυψε ελάχιστες ποσότητες ενός νέου ορυκτού, το καρβίδιο του πυριτίου -ένα αξιοσημείωτο και εξαιρετικά σπάνιο ορυκτό- στα θραύσματα ενός κρατήρα μετεωρίτη στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Αρχικά, πίστευε ότι είχε βρει διαμάντια. Μέχρι που χρόνια μετά την ανακάλυψη του και με εκτεταμένη έρευνα, ο Moissan κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό το ορυκτό είχε διαφορετική χημική σύσταση και ήταν στην πραγματικότητα, φυσικό καρβίδιο του πυριτίου (SiC). Στη συνέχεια, το 1905, αυτό το ορυκτό ονομάστηκε “moissanite” προς τιμήν του.

 

Τι ακριβώς είναι ο Μοϊσανίτης; Είναι ένα υποκατάστατο του διαμαντιού που παράγεται στο εργαστήριο;

 

 

Όχι, Σε καμία περίπτωση.  Έχουν περάσει περισσότερα από 120 χρόνια από την ανακάλυψή του στην φύση και πλέον, οι πολύτιμοι λίθοι μοϊσανίτη έχουν φτάσει πολύ μακριά από το να είναι απλώς καρβίδιο του πυριτίου. Σήμερα -λόγω της σπανιότητάς του στη φύση- ο Μοϊσανίτης, όπως εξηγούμε παρακάτω, δημιουργείται σε ειδικά εργαστήρια με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Λόγω της ανθεκτικότητάς του, ο Μοϊσανίτης μπορεί να κοπεί με διάφορες κοπές, οι οποίες δίνουν στους σχεδιαστές κοσμημάτων μια πληθώρα επιλογών για δαχτυλίδια αρραβώνων. Η εξαιρετική του λαμπρότητα και η ποικιλία σχημάτων την οποία θα βρείτε στο κοσμηματοπωλείο μας, είναι οι δύο παράγοντες που διαφοροποιούν αυτόν τον πανέμορφο πολύτιμο λίθο από τα διαμάντια και άλλους παρεμφερείς λίθους. Ανεξάρτητα από το σχήμα που ταιριάζει με το στυλ σας, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να δείτε αυτόν τον εκπληκτικό πολύτιμο λίθο από κοντά στην μπουτίκ μας.

Moissanite – Μοϊσανίτης λοιπόν, είναι η ονομασία που δίνεται στον συγκεκριμένο φυσικό ή εργαστηριακό κρύσταλλο που αποτελείται από καρβίδιο του πυριτίου (SiC). Η εμφάνισή του στη φύση είναι εξαιρετικά σπάνια και έχει βρεθεί μόνο σε πετρώματα του ανώτερου μανδύα και σε μετεωρίτες, σε μέγεθος μικροσκοπικών κόκκων, ακατάλληλων φυσικά για χρήση σε κοσμήματα. Επιστημονικές αναλύσεις σε μετεωρίτες υποδεικνύουν εξωγήινη προέλευση, εκτός του Ηλιακού μας Συστήματος. Το καρβίδιο του πυριτίου συναντάται συνήθως γύρω από συγκεκριμένους αστέρες, όπως προκύπτει από τα υπέρυθρα φάσματά τους. 

Εκτός από την ομορφιά του και την μυστηριώδη προέλευσή του, μία από τις πιο αξιοσημείωτες ιδιότητες του Μοϊσανίτη είναι η ανθεκτικότητά του, κάτι για το οποίο είναι διάσημο μόνο το διαμάντι. Δεδομένου ότι ο Μοϊσανίτης κατατάσσεται ως ο δεύτερος σκληρότερος πολύτιμος λίθος στη γη μετά το διαμάντι, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα αποκτήσετε έναν λίθο που θα απολαμβάνετε για μια ζωή. Με την επιλογή του μοϊσανίτη, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αγοράζετε διαρκή λάμψη και ανθεκτικότητα και ότι θα χαίρεστε το δαχτυλίδι σας καθημερινά όσο και την πρώτη μέρα που το δεχτήκατε. 

Από την ανακάλυψη του, ο Μοϊσανίτης έχει χαρακτηριστεί ως η απόλυτη επιλογή εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν επιθυμείτε να αγοράσετε διαμάντι. Λόγω της λαμπερής εμφάνισής του και της σημαντικής ανθεκτικότητάς του, εμφανίζει εκπληκτική ομοιότητα με το διαμάντι. Αν και συγκρίσιμοι, η χημική σύνθεση και οι ιδιότητες αυτών των λίθων είναι πολύ διαφορετικές. Οι λάτρεις των κοσμημάτων σε όλο τον κόσμο προσθέτουν τον μοϊσανίτη στη συλλογή τους λόγω της κοινωνικής του ευθύνης, της λαμπρότητάς του, της απίστευτης ομορφιάς του, της σκληρότητας και της προσιτής τιμής του. 

 

Λαμπρότητα Μοϊσανίτη

 

 

Δεν έχει πάρει άδικα τον τίτλο ως «η πιο λαμπερή πέτρα του κόσμου». Η λαμπρότητα του μοϊσανίτη είναι βέβαιο ότι θα επισκιάσει όλους τους άλλους πολύτιμους λίθους. Στην πραγματικότητα, αναφορικά με τη λάμψη μπορούμε να πούμε ότι ο Μοϊσανίτης λάμπει ακόμη πιο έντονα από ένα διαμάντι. Ενδεικτικά, ο δείκτης διάθλασης του διαμαντιού εκτιμάται στο 2,42, ενώ ο Μοϊσανίτης τοποθετείται στο 2,65. Αυτό κάνει την πέτρα πυκνή και απίστευτα λαμπερή. Ο Μοϊσανίτης παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό εφέ  ουράνιου τόξου. Λόγω του υψηλού δείκτη διάθλασης (οι δείκτες διάθλασης αναφέρονται στην ικανότητα ενός λίθου να κάμπτει και να ανακλά το φως), η λαμπρότητα του είναι ασυναγώνιστη. Αυτό σημαίνει ότι, είτε θέλετε να λάμψετε για μια ειδική περίσταση, είτε κατά την ανταλλαγή των γαμήλιων όρκων σας, η λάμψη του μοϊσανίτη θα σας μαγέψει.

 

Ανθεκτικότητα και Σκληρότητα Μοϊσανίτη 

 

 

Οι ειδικοί γεμολόγοι παγκοσμίως χρησιμοποιούν μια κλίμακα που ονομάζεται κλίμακα Mohs για να μετρήσουν τη σκληρότητα των ορυκτών και την αντοχή τους σε γρατζουνιές. Η κλίμακα κυμαίνεται από το 1 έως το 10, με το 10 να είναι το πιο ανθεκτικό, θέση που κατέχει μόνο το διαμάντι. Ο Μοϊσανίτης, αυτός ο εντυπωσιακός πολύτιμος λίθος ακολουθεί με βαθμολογία 9,25. Αυτό σημαίνει πως ο Μοϊσανίτης είναι σκληρότερος από άλλους δημοφιλείς πολύτιμους λίθους, όπως τα ζαφείρια και τα ρουμπίνια που είναι στο 9 και τα σμαράγδια που βρίσκονται στο 7,5 στην κλίμακα Mohs. Η σκληρότητα του λοιπόν, καθιστά τον μοϊσανίτη πολύ ανθεκτικό στις επιπτώσεις της καθημερινής φθοράς, αλλά και την αγορά μοϊσανίτη όχι απλά προσιτή πολυτέλεια, αλλά και μια ανθεκτική επιλογή όταν αναζητάτε μια εξαιρετική εναλλακτική για τα διαμάντια. 

Ένα δαχτυλίδι αρραβώνων πρέπει να είναι κατασκευασμένο για να διαρκέσει, καθώς συμβολίζει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Αυτό σημαίνει ότι αυτό που αναζητούμε είναι κοσμήματα που δεν είναι επιρρεπή σε γρατζουνιές, θραύση ή σπασίματα. Αναζητούμε μια “πέτρα για πάντα”. Ο Μοϊσανίτης έχει δημιουργηθεί για να αντέχει την καθημερινή φθορά και να κρατήσει για γενιές. Επίσης, η άψογη διαύγεια, το χρώμα και η λάμψη του δεν θα μειωθούν με το πέρασμα του χρόνου. Πολλοί λάτρεις των κοσμημάτων αγαπούν τον μοϊσανίτη λόγω της μοναδικής του λαμπρότητας και της ακτινοβόλας φωτιάς του. Για όσους αγαπούν να προσθέτουν λίγη λάμψη στη ζωή τους, η ακτινοβόλα γυαλάδα του μοϊσανίτη δεν απογοητεύει.

 

Διαύγεια και καθαρότητα

 

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του μοϊσανίτη είναι η εξαιρετική του διαύγεια. Η καθαρότητα καθορίζεται από τον αριθμό (ή την έλλειψη) και την διακριτότητα των εγκλεισμάτων που βρίσκονται μέσα στον λίθο. Το σύστημα που χρησιμοποιείται για την ταξινόμηση των διαμαντιών (τα 4 C που περιλαμβάνουν το χρώμα, την κοπή, την καθαρότητα και το βάρος σε καράτια) μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ταξινόμηση της ποιότητας του μοϊσανίτη. Στο Mil-Or χρησιμοποιούμε μόνο την υψηλότερη ποιότητα Μοϊσανίτη, και οι μοϊσανίτες μας συνοδεύονται από διεθνή πιστοποίηση. 

 

Χρώμα

 

Ο Μοϊσανίτης συναντάται σε άχρωμες αλλά και σε fancy ποικιλίες. Είτε επιλέξετε έναν άχρωμο, σχεδόν άχρωμο ή fancy χρωματιστό μοϊσανίτη, το χρώμα δεν θα αλλάξει ούτε θα θαμπώσει με την πάροδο του χρόνου, δεδομένου φυσικά ότι γίνεται κανονική χρήση του κοσμήματος.

 

Δημιουργία Μοϊσανίτη

 

Δεδομένου ότι ο φυσικός Μοϊσανίτης είναι εξαιρετικά σπάνιος και πολύ ακριβός, οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τρόπο να αναδημιουργήσουν την εκπληκτική ομορφιά του στο εργαστήριο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ερευνητές από την Βόρεια Καρολίνα ανέπτυξαν και κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια συγκεκριμένη διαδικασία για τη δημιουργία καθαρού καρβιδίου του πυριτίου. Η διαδικασία δημιουργίας του μοϊσανίτη είναι δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς χρειάζονται δύο έως τρεις μήνες για τη δημιουργία ενός μόνο κρυστάλλου μέσω μιας μακράς, επίπονης διαδικασίας εξάχνωσης. Ο Μοϊσανίτης σχηματίζεται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό πίεσης και υψηλής θερμότητας (1,800–2,600 °C) σε αδρανή ατμόσφαιρα, μέσα σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια. Έπειτα, οι κρύσταλλοι μοϊσανίτη κόβονται και γυαλίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη (καρατίων) και τοποθετούνται σε πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός και ο λευκόχρυσος. Ο Μοϊσανίτης μπορεί να τοποθετηθεί σε όλα τα δεσίματα τα οποία τοποθετούνται συνήθως τα διαμάντια και άλλοι πολύτιμοι λίθοι.

 

Εύα Κουντουράκη GG, AJP, JBM

Εκπαιδεύτρια Γεμολογίας, Σύμβουλος Κοσμημάτων