MENU

Mil-or

Cart

H Εδουαρδιανή εποχή

εδουαρδιανή εποχή

Τον Ιανουάριο του 1901 η βικτωριανή εποχή φτάνει στο τέλος της με τον θάνατο της βασίλισσας Βικτώριας, και την διαδέχεται ο γιος της, Εδουάρδος Ζ’. Εκεί ξεκινάει και η Εδουαρδιανή εποχή για την οποία θα μιλήσουμε στο σημερινό άρθρο. 

Εδουαρδιανή εποχή και κοσμήματα

 

Γνωστός playboy της εποχής, ο Εδουάρδος μετά την στέψη του περιβαλλόταν συνεχώς από πλουτοκράτες και περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου του μαζί με την σύζυγο του Αλεξάνδρα, σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Η ανώτερη τάξη τη κοινωνίας αποτελούταν από εξαιρετικά ευκατάστατους ανθρώπους, κάτι που φρόντιζαν να εκφράζουν μέσω των κοσμημάτων τους. Έτσι τέθηκε η βάση της Belle Époque.

To αριστοκρατικό στυλ guirlande, ήταν η μόδα της εποχής για τα κοσμήματα, τα οποία είχαν λεπτεπίλεπτη κατασκευή συχνά από πλατίνα, στολισμένα με πολλά διαμάντια και μαργαριτάρια. Γενικά, το all-white-look ήταν η έκφραση της κομψότητας και η μόδα της Εδουαρδιανής περιόδου. Οι γυναίκες φορούσαν πολλά διαμαντένια περιδέραια στον λαιμό τους, τα οποία συνόδευαν με μαργαριταρένια μενταγιόν και σκουλαρίκια και διαμαντένια βραχιόλια. 

Η Αυλή των Βερσαλλιών και οι δρόμοι του Παρισιού με την εντυπωσιακή τους αρχιτεκτονική ήταν η πηγή της έμπνευσης των σχεδιαστών και κοσμηματοποιών. Γιρλάντες, κορδέλες, φιόγκοι και δάφνινα στεφάνια αποδόθηκαν θεσπέσια σε πλατίνα και διαμάντια, αφού η εφεύρεση του φλόγιστρου που μπορούσε να φτάσει την υψηλή θερμοκρασία που χρειάζεται η πλατίνα επέτρεψε στους κοσμηματοποιούς να δημιουργούν εκλεπτυσμένα κοσμήματα που συχνά έμοιαζαν με δαντέλα.

Η πάλη των γυναικών για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου συνεχίζεται και το 1903 δημιουργείται το κίνημα των Suffragettes στην Αγγλία. Για να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να δηλώνουν την υποστήριξή τους στο κίνημα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών χωρίς να διώκονται, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν με ευρηματικό τρόπο τα κοσμήματα τους. Μέσω συγκεκριμένων πολύτιμων λίθων (λόγω του χρώματός τους) περνούσαν το μήνυμα που επιθυμούσαν. Έτσι εκτός από τα διαμάντια, βλέπουμε πολλά κοσμήματα της εποχής με συνδυασμό πράσινου, μωβ και λευκού χρώματος μέσω της χρήσης των μαργαριταριών, αμέθυστων και περίδοτων.