MENU

Mil-or

Cart

Τα κυριότερα είδη κοπής πολύτιμων λίθων και τα χαρακτηριστικά τους

Σήμερα με την εξέλιξη των μεθόδων κοπής διαμαντιών, στην παγκόσμια αγορά βρίσκουμε διαμάντια κομμένα σε πάρα πολλά διαφορετικά σχήματα και με διάφορα στυλ κοπής.  Με τον όρο στυλ κοπής αναφερόμαστε στο σχήμα και την διάταξη που έχουν οι έδρες –δηλαδή οι επίπεδες γυαλισμένες επιφάνειες- επάνω στον κομμένο λίθο.  Με τον όρο μπριγιάν (brilliant cutting style) αναφερόμαστε στο στυλ εκείνο που φέρει τριγωνικές και δελτοειδείς έδρες σε ακτινωτή διάταξη, ενώ με τον όρο κλιμακωτό στυλ (step cutting style) περιγράφουμε τις κοπές που έχουν τετράγωνες και ορθογώνιες έδρες σε παράλληλη διάταξη.

Στρογγυλή μπριγιάν κοπή (Round brilliant cut)


Πρόκειται για την πιο παραδοσιακό και δημοφιλές σχήμα και στυλ κοπής που επιλέγουν οι περισσότεροι αγοραστές για τις πρώτες τους αγορές σε διαμάντια. Η κοπή αυτή έχει 57ή 58 έδρες και τέτοιες αναλογίες που προσφέρουν μια τέλεια ισορροπία μεταξύ της λευκής λαμπρότητας και των έγχρωμων λάμψεων φωτός που παρατηρούμε στο διαμάντι.

Κοπή Princess (Princess cut)

 

Η κοπή Princess με την μορφή που την γνωρίζουμε σήμερα εμφανίστηκε στις αγορές περίπου το 1960. Πρόκειται για μια κοπή με τετράγωνο ή ορθογώνιο σχήμα και μπριγιάν στυλ, οπότε εμφανισιακά προσφέρει μια πιο μοντέρνα εκδοχή του στρογγυλού μπριγιάν με παρόμοια σπινθηροβόλα εμφάνιση αλλά και αιχμηρό σχήμα με γωνίες.

Οβάλ μπριγιάν κοπή (Oval brilliant cut)

 

Το οβάλ σχήμα σε μπριγιάν στυλ είναι μια τέλεια επιλογή για όσους αγαπούν τα στρογγυλά μπριγιάν αλλά προτιμούν ένα πιο χαμηλό και μακρόστενο σχήμα που καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια στο δάχτυλο. Είναι ένα σχήμα που κολακεύει πολύ τα λεπτά και μακριά δάχτυλα. Η λαμπρότητα και οι λάμψεις έγχρωμου φωτός που παρατηρούμε στο οβάλ μπριγιάν είναι παρόμοιες με αυτές του στρογγυλού

Ορθογώνια κλιμακωτή κοπή (Emerald cut)

 

Η κοπή emerald είναι ίσως από τις πιο κομψές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε. Ταιριάζει τέλεια σε όσους επιθυμούν έντονη λευκή λαμπρότητα από το διαμάντι τους και λιγότερες χρωματιστές λάμψεις, καθώς οι αναλογίες και το σχήμα των εδρών αυτής της κοπής ενισχύουν αυτήν την οπτική ιδιότητα του διαμαντιού. Είναι μια κοπή που ενδείκνυται για διαμάντια υψηλής καθαρότητας.

Κοπή Radiant (Radiant cut)

 

H Radiant κοπή πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 1970 και έκτοτε έχει γίνει αγαπημένη όσων λατρεύουν τα fancy yellow διαμάντια. Είναι ένα μεικτό είδος κοπής που συνήθως περιλαμβάνει έδρες και από τα δυο στυλ και έχει τέτοιες αναλογίες που τείνουν να ενισχύουν το κίτρινο χρώμα των fancy διαμαντιών. Το σχήμα της είναι ορθογώνιο με κοφτές γωνίες όμως οι μπριγιάν στυλ έδρες της προσδίδουν στον λίθο όμορφες λάμψεις έγχρωμου φωτός και έντονη λαμπρότητα.

Κοπή Asscher (Asscher cut)

 

H ασυνήθιστη αυτή κοπή δημιουργήθηκε στις αρχές του 1900 στην Ολλανδία, και από το 1920 και έπειτα έγινε δημοφιλής επιλογή για τα κοσμήματα Art Deco. Το 2000 βίωσε μια ανανεωμένη ζήτηση στην αγορά, και δικαίως! Είναι μια κοπή παρόμοια με το κλασσικό emerald cut όμως το σχήμα του είναι τετράγωνο, φυσικά με κοφτές γωνίες. Η κοπή Asscher προσφέρει μια κομψή και συγχρόνως στιβαρή και ιδιαίτερη εμφάνιση. 

Κοπή Cushion (Cushion brilliant cut)

 

 

Η κοπή cushion, όπως μας υποδηλώνει και το όνομά της έχει απαλό καμπυλωτό τετράγωνο σχήμα που θυμίζει μαξιλαράκι. Είναι μια κομψή και ρομαντική επιλογή για όσους  προτιμούν τετραγωνισμένους λίθους χωρίς όμως αιχμές και γωνίες. Είναι κοπή του μπριγιάν στυλ οπότε στους λίθους που είναι κομμένοι με cushion cut βλέπουμε έντονες λάμψεις έγχρωμου φωτός και όμορφη λαμπρότητα.